MOODLE na naší škole

Rádi bychom rodiče našich žáků i zaměstnance naší školy informovali o systému MOODLE (http://www.zscvrch.cz/moodle/), který znají všichni žáci druhého stupně (nejen) z hodin informatiky.

MOODLE LOGO

 

MOODLE je webový systém, který na naší škole provozujeme již od roku 2005, kdy jsme v rámci projektů SIPVZ zveřejňovali na tomto systému výstupy z našich projektů. Jednoduše si MOODLE můžete představit jako takovou „školní nástěnku“, kde mají žáci svůj účet s heslem a jménem, po přihlášení vidí různé „místnosti“ pro předměty některých učitelů (zatím dějepis pana Dvořáka, informatika pan Naske a Čurdy, přírodopis pana Nedomy, svět práce vytvořený panem Řehákem), v těchto místnostech mohou děti vidět některé materiály z hodiny, mohou plnit domácí úkoly nebo do tohoto systému odevzdávají soubory, které vznikají v rámci výuky. Systém je také ideální na rychlou zpětnou vazbu žákům, slovní hodnocení a evidenci případných zameškaných hodin.

Provozování MOODLE na naší škole je zdarma (jde o opensource systém, běží nad MYSQL databází, napsán je v PHP) a není použit obvyklým způsobem. Celý systém je totiž původně navržen zejména pro online vzdělávání na dálku, pro naše děti vyloženě online kurzy nenabízíme, MOODLE je u nás jen podpora školního vzdělávání (termín teorii tzv. blended learning - http://cs.wikipedia.org/wiki/Blended_learning).Články o jiném použití MOODLE na školách najdete například v článku http://clanky.rvp.cz/clanek/k/g/2598/E-LEARNING-NA-ZS-A-SS.html/, odkazy na jiné MOODLY jiných škol najdete na http://moodle.org/sites/index.php?country=CZ

 A jaký dopad má používání MOODLE na naší škole?

  • žáci v informatice nemají své osobní složky na sdílené síti přístupné jen sami sobě, učíme děti, aby zálohu souborů z hodiny nahrávaly online do MOODLE, aby soubory měly dostupné i doma a mohly na nich i nadále pracovat
  • v dějepise je součást známky také výsledek online testů v MOODLE
  • v rámci přírodopisu děti nahrávají své prezentace do MOODLE, kde je vidí na sdíleném místě učitel informatiky a přírodopisu, mohou tedy hodnotit práci z obou aspektů (informatiky i odborného předmětu)
  • žáci se učí zacházet se svými osobními údaji, protože v MOODLE si mohou nastavit sami, jestli jejich spolužáci ve třídě mohou nebo nemohou vidět jejich email a další informace z jejich profilu
  • mladší děti se učí pamatovat si heslo do systému (a jde opravdu o dovednost, která je pro některé žáky nepřekonatelná J)
  • děti se učí plnit termíny zadaných domácích úkolů, protože MOODLE umí hlídat přesné datum odevzdání souboru či jiného úkolu (učitelé pak vidí přesně kdy a v jakou dobu se děti k online stránce připojují).

Rádi bychom rodiče žáků naší školy pozvali k registraci v našem MOODLE systému, abyste poznali, jak systém funguje. Stačí si na stránce http://www.zscvrch.cz/moodle/login/index.php vytvořit účet a následně informovat Petra Naske (naske (et) zscvrch.cz, uveďte jméno svého dítěte a třídu, kde je), aby Vám poslal klíč k diskusnímu prostoru pro rodiče o MOODLE a jiných technologiích na naší škole.

Článek vznikl ve spolupráci s Klubem přátel školy, který oslovil učitele informatiky k větší propagaci příkladů dobré praxe ohledně využití ICT na naší škole.

Informace na emailu Petra Naske, naske (et) zscvrch.cz



Autor naske, 12.02.2012 17:28

Rubriky:   Klub přátel školy   Oznámení