Terénní biologická exkurze s gymnáziem Arabská

Ve čtvrtek 23. dubna se část dětí z 8. C vydala společně s paní učitelkou Vavrlovou, se třemi třídami z gymnázia Arabská a jejich vyučujícími přírodovědných předmětů do Tišic na terénní exkurzi.
Sraz jsme měli zbytečně brzy (v 7.00) na Dejvické, vlak z Hlavního nádraží nám jel až před osmou hodinou. Do Tišic jsme dorazili s mírným zpožděním. Na nádraží na nás čekal pan Mgr. Šimon Hrozinka vyučující biologie z gymnázia. Celou početnou skupinu odvedl asi 2km ke slepému rameni Labe.

Rozdělili jsme se na 3 skupiny a každá skupina se připojila k jedné třídě z gymnázia. Za celé dopoledne jsme postupně obešli 3 stanoviště.
Na prvním jsme se nejprve věnovali bylinám a dřevinám tamního lužního lesa. Všichni si budeme pamatovat sasanku pryskyřníkovitou i orsej cibulkonosný. Pomocí zvláštního vrtáčku jsme zjišťovali stáří a zdravotní stav stromů. Metoda se jmenuje dendrochronologie. Na tomto stanovišti bylo také povídání o myslivosti.
Na druhém stanovišti jsme se opět věnovali zvířatům, ale tentokrát šlo pouze o ornitologii – vědu, která se zabývá ptactvem. Naučili jsme se poznávat některé ptáky, a dokonce jsme si prohlédli lysku černou a kachny divoké dalekohledem.
Po krátké pauze jsme šli na poslední stanoviště, které se týkalo vody. 1. část byla o obojživelnících. Po tomto rychlokurzu bychom měli všichni bezpečně poznat naše obojživelníky, ropuchy, skokany hnědé i zelené. Víme, že blatnici skvrnitou dobře poznáme podle svislé rohovky oka.
Následovalo lovení drobných vodních organismů (buchanky, perloočky, vířníci) a pozorování jejich detailů pod mikroskopem.
Myslím, že se tato akce moc povedla a že o přírodě teď máme více znalostí než běžní lidé. Děkujeme paní učitelce Vavrlové i gymnáziu, že s námi na tuto vydařenou akci jeli.

Andrea Vyjdáková, 8. C



Autor dzur, 29.04.2015 19:50

Rubriky:   Žáci a třídy   Projekty